Page 99 - Gulsa Magazin 6
P. 99
Palyaço balığı – Maldivler
Tam iki sene önce başladığım su altı maceramın beni bugün
getirdiği nokta işte tam da bu. Buna kendim dahil beni ta-
nıyan herkesin inanmakta oldukça zorlanması, hatta aile-
min “Sen kimsin ve kızımıza ne yaptın?” demelerinin başlıca
sebebi ise bir “Jaws” filmi nesli olmamdan kaynaklanıyor.
Doğma-büyüme İzmirli olmama rağmen, yazları Çeşme’de
“var olmayan” köpekbalıkları beni yemesin diye sitenin is-
kelesinden üç metre bile açılıp yüzemezdim. Bu korku, kızı-
ma iki sene önce doğum günü hediyesi olarak yaz tatilinde
denizde de kullanabileceği bir aksiyon kamerası alana kadar
devam etti. İskelenin altındaki balıkları merak edip, kızımın
minik kamerasını aşağı sarkıtarak başladığım su altı fotoğ-
rafçılığı, bugün metrelerce derinlikte en güzel pozları yaka-
layabilmek için kendi limitlerimi zorlayacak bir hobi haline
geldi.
Elbette ki bu büyülü dünyaya adım atmak, oradaki güzel-
likleri su yüzüne fotoğraflar ile çıkartabilmek için öncelikle Deniz tavşanı (~1,5 cm) – Karaburun / Türkiye
iyi bir dalgıç olmak lazım. Gerekli dalış eğitimlerini almadan,
su altının kurallarını iyice öğrenmeden su altı fotoğrafçılı-
ğına soyunmak, kurallarına uyulmadan yapılan her şey gibi
kendine has riskler taşıyor. Öyle ya şartların farklı olduğu
bambaşka bir dünyadasınız. Dalış sırasında bulunduğumuz
derinlik ve o derinlikte kalmamız gereken süreyi unutma-
dan güvenli bir şekilde dalışınızı tamamlamalısınız. Tabi bir
su altı fotoğrafçısı iseniz ve çok uzun süredir çekmek iste-
diğiniz bir kare bulunduğunuz derinlikten aşağıda size göz
kırpıyorsa kendinize hâkim olmanız, olamıyorsanız da dalış
partnerinizin sizi paletinizden tutup durdurması şart!
Su altı fotoğrafçılığında dalış güvenliğinden sonra en
önemli gereklilik ise özel çekim tekniği ve ekipmanların
kullanımının zorunlu olmasıdır. Kullanacağınız makine ister
basit isterse en gelişmiş makine olsun, onu koruyacak bir
su altı kılıfı (housing) kullanmanız gerekiyor. İyi bir kılıf çok
yüksek ücretler ödeyip aldığınız kameranızı su altında koru-
Sincap balığı ve Sweetlip balıkları – Maldivler 97
sayfa