Page 62 - Gulsa Magazin 6
P. 62
Uğur Biryol
1979’da Çamlıhemşin’de doğ-
du. İlk ve orta öğrenimini Trab-
zon’da, yüksek öğrenimini Ege
Üniversitesi İletişim Fakültesi
Gazetecilik Bölümü’nde ta-
mamladı. BirGün gazetesinde
çalıştı. Atlas, Ulusoy Travel,
Yolculuk, Geo, Hürriyet Se-
yahat, Magma, Express, Biri-
kim, Bianet, Taraf ve Radikal
Polonya’daki üç katlı pastane gibi çeşitli mecralarda yazdı,
yazıyor. İletişim’den Gurbet
Pastası (2007), “Karardı Karadeniz” (derleyen,
Polonya’da pastacılığıyla nam salan bir başka isim de Şerif 2012), Karadeniz’in Kaybolan Kimliği (derleyen,
Gülaboğlu. Gulaboğlu’ndan geriye iki şey kalmış: Biri köyünde 2014), Kazım’ın Sevdası (2015), çalışmaları çıktı.
yaptırdığı ev, biri de Polonya’nın Suwalki şehrinde personeliy- Çamlıhemşin’de Livera Kitabevi ve Kafe isimli bir
le birlikte çektirdiği fotoğraf. Şerif Efendi nüfus kaydına göre mekân işletiyor ve sahibi olduğu Pokutsal Tur Se-
1849’da doğmuş. Şerif Efendi, önceleri birkaç sefer koyun alıp yahat Acentesi ile bölgede tur rehberliği yapıyor.
Batum’a götürüp satmış. Bir seferinde de Moskova’ya kaçmış, Karadeniz’le ilgili birçok projede danışman olarak
oradan da Petersburg’a gitmiş. Pastacı çıraklığından sonra Pe- faaliyet gösteren yazar, Doğakaradeniz dergisinin
tersburg’da (Leningrad) pastane açmış. Rus çarının sarayına yayın koordinatörü.
pasta yaparmış, anlatılanlara göre. Hatta bir seferinde Çarın
sofrasına bile kabul olmuş yanında köyden getirttiği bir ak-
rabası gençle. Çarın kızı bu gencin resmini yapmış ve odasına lara ve Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne hizmet veren Washington
asacağını söylemiş. Bu Çar 2. Nikola olmalı, ihtilal sonrasında Restoran daha sonra mekân olarak 1962’de Bayındır Sokak’a
kurşuna dizilen Nikola. Moskova’da bir sokağın tamamen sa- taşınmış. Washington Restoran’ın konukları arasında Neil Ar-
hibi imiş, neticede ticaret yaptığı dönemin Rusya’sında çeşitli mstrong, Yugoslavya Devlet Başkanı Tito, Todor Jivkov, Çavu-
şehirlere genişlemiş. Sonra Şerif Efendi işi ilerletmiş. Polon- şeksu, Kissenger, Dubçek, Hillary Clinton gibi yabancı simala-
ya’nın Suwalki şehrinde de bir pastane açmış. Pastanenin ismi rın yanı sıra İsmet İnönü, Turgut Özal, Demirel, Nihat Erim gibi
Konstantinapol Pastanesi. Tarih,1898. Orada evlenmiş, çoluk yerli politikacılar da yer almış. Hatta bir keresinde Vehbi Koç
çocuk sahibi olmuş. Bu onun ikinci evliliğiymiş, o nedenle kö- bir misafiriyle lokantaya geldiğinde elinde sokaktan aldığı bir
yüne döndüğünde, ikinci eşine “Kerumli” demişler. Bu tabir ge- paket böreği, personele rica ederek ısıtmalarını istemiş. Misa-
nellikle Hemşin’e dışarıdan getirilen gelinler için kullanılırmış. firi ise Koç’a “Ya, buranın mis gibi suböreği varken, bu börek
yenmez” demiş.. Washington Restoran’ın önemi Karpiç Lo-
Restorancılığın alamet-i farikası kantası geleneğini devam ettiriyor olmasından geliyor. Ayrıca
pastacılıkla bilinen Hemşinliler’in lokantacılığı da becerebil-
Hemşinliler pastacılıkta olduğu kadar lokantacılık alanında da diğini önemli bir göstergesi olması bakımından da önemli bir
ilerleme kaydettiler. Bunun en önemli örneklerinden biri An- örnek.
kara’daki eski Washington restoranlarıydı. 1917 Ekim Devri-
mi’nden sonra İstanbul’a gelen Beyaz Ruslardan biridir George Anadolu damak tadını buldu
Karpovitch. Ulus’taki ünlü Karpiç lokantasının sahibidir. Lokan-
tanın personeli ise çoğunluğu Hemşinli’dir. Hemşinli kadronun Hemşinliler’in pastacılıkla tanışma hikâyeleri kısaca böyle. Çok
içinden iki isim Şinasi Şişmanhasanoğlu ve Hüseyin Şişman, zorlu bir yolculuğun ve meşakkatin ardından varılan yerlerde
1950’de Amerika’ya gider, büyükelçilikte dört yıl çalıştıktan yaşanan dram, çile ve sıkıntılar, nihayetinde onları kendileriy-
sonra, Ankara’ya döner. Dönüşte Playmuth marka bir araba le özdeşleşecekleri meslekleriyle tanıştırdı. Ve ekmeğin bile
getirirler. Daha sonra bu arabayı sermaye yapıp, Nisan 1955’te zor bulunduğu Anadolu’da ekmeği de pastayı da insanlara
İnkılâp Sokak, Yenişehir’de ilk Washington Restoran’ı açarlar. taşımayı başardılar. Bugün büyük kentlerdeki pastanelere ba-
Restoranın isminin Washington olmasına gelince: “Hem o dö- kın, büyük bir bölümü Hemşinlidir. Anadolu’nun damak tadını
nem Ankara’da bulunan Amerikalı müşterileri çekmek hem Hemşinliler’in Rusya seferinden sonra bulduğu kesin desek
de kendilerince Amerika’ya olan vefa borçlarını ödemek için!” abartmış olmayız sanırım.
Ancak bir dönem sonra, 1975’te restoranın adı
Amerikan ambargosunun ardından “Kristal” • e-mail: ubiryol@gmail.com
olarak değiştirilse de daha sonra tekrar eski • twitter: ugurbiryol
• instagram: ugurbiryol
60 ismi kullanılmaya başlanmış.” Yıllarca Ankaralı-
sayfa