Page 62 - Gulsa Magazin 6
P. 62

Uğur Biryol





                                                                                  1979’da Çamlıhemşin’de doğ-
                                                                                  du. İlk ve orta öğrenimini Trab-
                                                                                  zon’da, yüksek öğrenimini Ege
                                                                                  Üniversitesi İletişim Fakültesi
                                                                                  Gazetecilik Bölümü’nde ta-
                                                                                  mamladı. BirGün gazetesinde
                                                                                  çalıştı. Atlas, Ulusoy Travel,
                                                                                  Yolculuk, Geo, Hürriyet Se-
                                                                                  yahat,  Magma,  Express,  Biri-
                                                                                  kim, Bianet, Taraf ve Radikal
          Polonya’daki üç katlı pastane                                           gibi  çeşitli  mecralarda  yazdı,
                                                                                  yazıyor. İletişim’den Gurbet
                                                                  Pastası (2007), “Karardı Karadeniz” (derleyen,
          Polonya’da pastacılığıyla nam salan bir başka isim de Şerif   2012), Karadeniz’in Kaybolan Kimliği (derleyen,
          Gülaboğlu. Gulaboğlu’ndan geriye iki şey kalmış: Biri köyünde   2014), Kazım’ın Sevdası (2015), çalışmaları çıktı.
          yaptırdığı ev, biri de Polonya’nın Suwalki şehrinde personeliy-  Çamlıhemşin’de Livera Kitabevi ve Kafe isimli bir
          le birlikte çektirdiği fotoğraf. Şerif Efendi nüfus kaydına göre   mekân işletiyor ve sahibi olduğu Pokutsal Tur Se-
          1849’da doğmuş.  Şerif Efendi,  önceleri birkaç sefer koyun alıp   yahat Acentesi ile bölgede tur rehberliği yapıyor.
          Batum’a götürüp satmış.  Bir seferinde de   Moskova’ya kaçmış,   Karadeniz’le ilgili birçok projede danışman olarak
          oradan da Petersburg’a gitmiş. Pastacı çıraklığından sonra Pe-  faaliyet gösteren yazar, Doğakaradeniz dergisinin
          tersburg’da (Leningrad) pastane açmış. Rus çarının sarayına   yayın koordinatörü.
          pasta yaparmış, anlatılanlara göre. Hatta bir seferinde Çarın
          sofrasına bile kabul olmuş yanında köyden getirttiği bir ak-
          rabası gençle. Çarın kızı bu gencin resmini yapmış ve odasına   lara ve Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne hizmet veren Washington
          asacağını söylemiş. Bu Çar 2. Nikola olmalı, ihtilal sonrasında   Restoran daha sonra mekân olarak 1962’de Bayındır Sokak’a
          kurşuna dizilen Nikola. Moskova’da bir sokağın tamamen sa-  taşınmış. Washington Restoran’ın konukları arasında Neil Ar-
          hibi imiş, neticede ticaret yaptığı dönemin Rusya’sında çeşitli   mstrong, Yugoslavya Devlet Başkanı Tito, Todor Jivkov, Çavu-
          şehirlere genişlemiş. Sonra Şerif Efendi işi ilerletmiş. Polon-  şeksu, Kissenger, Dubçek, Hillary Clinton gibi yabancı simala-
          ya’nın Suwalki şehrinde de bir pastane açmış. Pastanenin ismi   rın yanı sıra İsmet İnönü, Turgut Özal, Demirel, Nihat Erim gibi
          Konstantinapol Pastanesi. Tarih,1898. Orada evlenmiş, çoluk   yerli politikacılar da yer almış. Hatta bir keresinde Vehbi Koç
          çocuk sahibi olmuş. Bu onun ikinci evliliğiymiş, o nedenle kö-  bir misafiriyle lokantaya geldiğinde elinde sokaktan aldığı bir
          yüne döndüğünde, ikinci eşine “Kerumli” demişler. Bu tabir ge-  paket böreği, personele rica ederek ısıtmalarını istemiş. Misa-
          nellikle Hemşin’e dışarıdan getirilen gelinler için kullanılırmış.  firi ise Koç’a “Ya, buranın mis gibi suböreği varken, bu börek
                                                              yenmez” demiş.. Washington Restoran’ın önemi Karpiç Lo-
          Restorancılığın alamet-i farikası                   kantası geleneğini devam ettiriyor olmasından geliyor. Ayrıca
                                                              pastacılıkla bilinen Hemşinliler’in lokantacılığı da becerebil-
          Hemşinliler pastacılıkta olduğu kadar lokantacılık alanında da   diğini önemli bir göstergesi olması bakımından da önemli bir
          ilerleme kaydettiler. Bunun en önemli örneklerinden biri An-  örnek.
          kara’daki eski Washington restoranlarıydı. 1917 Ekim Devri-
          mi’nden sonra İstanbul’a gelen Beyaz Ruslardan biridir George  Anadolu damak tadını buldu
          Karpovitch. Ulus’taki ünlü Karpiç lokantasının sahibidir. Lokan-
          tanın personeli ise çoğunluğu Hemşinli’dir. Hemşinli kadronun   Hemşinliler’in pastacılıkla tanışma hikâyeleri kısaca böyle. Çok
          içinden iki isim Şinasi Şişmanhasanoğlu ve Hüseyin Şişman,   zorlu bir yolculuğun ve meşakkatin ardından varılan yerlerde
          1950’de Amerika’ya gider, büyükelçilikte dört yıl çalıştıktan   yaşanan dram, çile ve sıkıntılar, nihayetinde onları kendileriy-
          sonra, Ankara’ya döner. Dönüşte Playmuth marka bir araba   le özdeşleşecekleri meslekleriyle tanıştırdı. Ve ekmeğin bile
          getirirler. Daha sonra bu arabayı sermaye yapıp, Nisan 1955’te   zor bulunduğu Anadolu’da ekmeği de pastayı da insanlara
          İnkılâp Sokak, Yenişehir’de ilk Washington Restoran’ı açarlar.   taşımayı başardılar. Bugün büyük kentlerdeki pastanelere ba-
          Restoranın isminin Washington olmasına gelince: “Hem o dö-  kın, büyük bir bölümü Hemşinlidir. Anadolu’nun damak tadını
          nem Ankara’da bulunan Amerikalı müşterileri çekmek hem   Hemşinliler’in Rusya seferinden sonra bulduğu kesin desek
          de kendilerince Amerika’ya olan vefa borçlarını ödemek için!”   abartmış olmayız sanırım.
                      Ancak bir dönem sonra, 1975’te restoranın adı
                      Amerikan ambargosunun ardından “Kristal”   • e-mail: ubiryol@gmail.com
                      olarak değiştirilse de daha sonra tekrar eski   • twitter: ugurbiryol
                                                              • instagram: ugurbiryol
                60    ismi kullanılmaya başlanmış.” Yıllarca Ankaralı-


            sayfa
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67